27 септември 2017 г.

Изживяване: Чай по японски (Experience: Japanese tea/ english version)


Със захлаждането на времето, традиционно обръщаме поглед към топлите напитки, които да дадат малко топлина на ръцете ни, докато отпиваме по глътка вълшебство. Един почивен ден и чаша ароматно кафе, билков чай или мляко с какао винаги са гаранция за спокойствие и добро настроение.

Да заложим на любимата напитка е нещо естествено, но дори и един такъв на пръв поглед ежедневен момент може да се превърне в пътешествие и откриване на нови места.




Такъв момент за мен беше една (или по-скоро няколко) чаши чай. За целта си потърсих заведение, в което да предлагат богат избор и още по-добре - да са фокусирани точно върху чаената култура. В случая - имах късмет, защото наблизо се оказа едно от уютните местенца от веригата Dobrá čajovna в Прага. Те разполагат с над 100 вида чай, в това число японски, китайски, индийски, тайвански и непалски, всички от които се сервират спрямо обичая на региона, от който идват. Има и богат асортимент от чайове и сервизи и за вкъщи.

След дълго умуване и прелистване на менюто, което беше като мини енциклопедия, реших да се "разходя" до Япония. По препоръка на изключително учтивия сервитьор, си избрах бленда Matcha & Sencha Tea - смес от два вида зелен чай. По принцип двата чая са различни - Matcha има по-ярък зелен цвят и има по-мек вкус. Съдържа повече кофеин от Sencha варианта и действа релаксиращо. Sencha е с по-тъмен цвят и по-наситен, дори горчив, вкус. Той действа ободряващо, дава сили и енергия. Правилното съчетание между двата вида определено е приятна комбинация, а и самото приготвяне е интересно.



Процедурата е следната - първо се сипва топла вода в малка чаша (тази беше с форма на сърце) и се оставя да поизстине няколко минути. След това се пресипва в съдчето с капаче и стритите чаени листенца. За по-слаб вариант се изчаква около половин минута, а за по-наситен - малко повече. Аз лично препоръчвам да започнете с чаша по-слаб вариант, за да свикнете с вкуса и след това да преминете към по-силния вариант. При условие, че се сервира цяла каничка с вода, която се подгрява с романтична свещ, имате време и възможност да се насладите спокойно на ароматната напитка. Разбира се, в отпускаща атмосфера, на фона на релаксираща музика.

Това ново изживяване със сигурност ме убеди да повторя. На друго място и с други видове чай. Най-малкото, със сигурност една чаша чай в самата Япония си е цяла церемония, а дългогодишни традиции в тази област имат още много държави, като Русия, Китай и Великобритания, например.


 Experience: Japanese tea




As the weather is getting cold, traditionally we turn to hot drinks that give our hands a little warmth as we take a sip of wonder. A combination of a day off work and a cup of aroma coffee, herbal tea or milk with cocoa is always a guarantee for serenity and good mood.

It is natural to pick your best favourite drink but even a daily moment like this one can become a journey and discovery of something new.

Such an experience for me was a cup (or a few cups) of tea. I carefully chose a tearoom that offers a rich choice of the drink and even better - which is focused entirely on tea experience. I was lucky to find such a place nearby, a cosy tearoom from the chain Dobrá čajovna in Prague. It offered over 100 sorts of tea, from Japan, China, India, Taiwan and Nepal and all of them were served according to the local traditions. It also had a large variety of tea and devices for tea making and drinking to take home.

After a considerable contemplation and flipping through the tea list, which resembled a mini tea encyclopedia, I decided to go to Japan. Follwing a recommendation from the extremely polite waiter, I chose the type Matcha & Sencha Tea, or a blend of two sorts of green tea. Generally, the two sorts are different - Matcha has brighter green colour and smoother taste. It contains more caffeine than Sencha and is relaxing. Sencha has a darker green colour, has stronger, even bitter, taste and is energising. The right mix of those two is definately a nice combination and, in addition, the tea making is also interestingly engaging.  


The process is as follows: firstly, you pour hot water in the small (heart-shaped) cup and wait to cool off for a couple of minutes. Then, you pour the water in the cup with the lid and the actual tea powder. If you want a weaker taste, you have to wait half a minute and more than a minute for a stronger one. My recommendation is to start with the weaker version and get to the stronger one cup by cup. As the tearoom provides a whole pot that keeps the water hot thanks to a romantic candle, you have the time and opportunity to enjoy your drink in a pleasant atmosphere with relaxing music.

This new experience definately convinced me to try again. At a different place with a different cup of tea. For sure, a cup of tea in Japan itself is a whole ceremony, and quite a lot of countries have long traditions in the field. For example, Russia, China and the United Kingdom.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

Пътешествията на 2016-а! (първа част)

Време да изпратя 2016-а - спомен за лежерен следобед в септемврийска Виена Отиващата си 2016-а започна с 16 желания >>> Върна...