4 януари 2017 г.

Версай – мечтата на един крал


Романът "Версай" на американската писателка Елизабет Маси (Изд. „Колибри”) пренася читателя в изпълнения с интриги, страст и жестокост френски кралски двор по времето на Луи XIV, познат като Краля Слънце.

Книгата, написана по телевизионния сериал на Саймън Мирън и Дейвид Уолстънкрофт, покрива един кратък период от управлението на абсолютния монарх, като се фокусира върху плана му да изгради двореца "Версай" в околностите на Париж, където да изведе и да държи под око склонните към заговорничене благородници.

Проектът струва скъпо, а идеята идва в трудно за Франция време, което поражда недоволството на различни обществени прослойки, като и бедни, и богати намират проекта за абсолютно ненужен и ексцентричен.

(...)

Бих казала даже, колкото и клиширано или нагласено за статията да прозвучи, че до момента това е най-величественият и красив дворец, който съм имала щастието да разгледам. Един поглед към градините стигаше, за да си представя как героите на онова време се разхождат из зелените лабиринти...

И този момент остана в сърцето ми, Версай, 2010 г.
 Цялото ревю прочетете в Jasmin.bg >>

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

Пътешествията на 2016-а! (първа част)

Време да изпратя 2016-а - спомен за лежерен следобед в септемврийска Виена Отиващата си 2016-а започна с 16 желания >>> Върна...