24 април 2016 г.

Котаракът от комикса

От няколко месеца на масата ми стои една кутия с шоколадчета, която си купих на връщане от Белгия в края на миналата година. Всеки път, като посягам към нея, с интерес разглеждам нарисувания на нея котарак. Той е изобразен в няколко различни театрални роли и е доста забавен.


Сладко изкушение с бял шоколад и канела

Когато на дъното вече останаха само две шоколадчета, стана ясно, че ще разделя кутията и масата, защото вече няма какво да предлага. И докато до този момент се интересувах повече от съдържанието й, сега съвсем случайно ми хрумна да Google-на името на автора, написано над всяко заглавие на картинка - Филип Гелюк (Philippe Geluck). И стана интересно.

Оказа се, че става дума за белгийски карикатурист, изключително известен във френскоезичния свят, и котаракът всъщност е доста популярен негов герой, с името Le Chat, или както интересно е преведена на английски - Le Cat. Забележете - над 12 милиона копия от 20-те албума с комикси с популярния котарак са продадени за 30-те години, изминали от неговото създаване.


Страницата грабва с представянето си, тъй като посреща с текст, който уверява уеб потребителите, че вече не са уебсърфисти, а уиндсърфисти и могат да се радват на свободата си.

Котката прави добри неща


Правят се и две терминологични уточнения:

* комикс, това е хумористична рисунка във вестник или списание, често с думи, написани под нея или в балончета за реч; серия от рисунки, които разказват истории, особено забавни.

* комикс на Гелюк, това е шеговита рисунка или серия от рисунки, най-често с участието на дебел говорящ котарак, пост-модернистични архивни изображения и мишки, годни за консумация; всички карикатури на Гелюк носят предупреждение за здравето, тъй като сюрреалистичното и абсурдното им съдържание е причинило непоправима вреда на мозъка на някои неподготвени читатели.

Котаракът - това е добро

Ако сте се заинтересували, страничката (www.geluck.com) има и френска, и английска версия и предлага няколко момента от приключенията на героя. Тези, създадени за щоколадовото му представяне, споделям в поста.

Котарак клоун





Котешки вариант на Ча-ча-ча


ПС. През 2013-а в блога написах няколко материала за Белгия. Единият беше за комиксите и можете да го прочетете тук >> В него има линкове и към останалите материали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

Пътешествията на 2016-а! (първа част)

Време да изпратя 2016-а - спомен за лежерен следобед в септемврийска Виена Отиващата си 2016-а започна с 16 желания >>> Върна...