27 юли 2017 г.

„Разкази за Родината" - пародия на руската действителност



„Разкази за Родината” на руския писател Дмитрий Глуховски (Изд. „Сиела”) е сборник с изумителни фантастично-хумористични разкази, които пародират реалността в Русия.
В най-новата си книга авторът на поредицата „Метро”  и Бъдеще обръща поглед към Родината, при това с голяма доза тревога, като посочва най-болезнените теми в руското общество – корупцията сред политиците, бедността, сервилността и подчинението на медиите, държавният контрол над обществото.

Въпреки че разказите са в стил фантастика и съвпаденията с реални хора е случайна, читателят лесно се досеща кои части не са съвсем плод на въображението на Глуховски. Но, разбира се, той не пропуска и да ни разкаже как вижда света след години, а на фона руснакът и руската душа си остават същите.

В разказите му политиците са от други планети; учени откриват, че властниците въртят бизнес с пъклото; мутрите си купуват силиконови мозъци; вятърът от запад се улавя и използва за икономически подем; НЛО каца насред Москва; изборите вече се правят от машини, за да няма грешки; Третата световна идва и си отива… А руснаците дори не забелязват.
Двата разказа, които ми харесаха най-много са “Utopia” и „Централните новини”.

Цялото ревю прочетете в Jasmin.bg >>>

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

Пътешествията на 2016-а! (първа част)

Време да изпратя 2016-а - спомен за лежерен следобед в септемврийска Виена Отиващата си 2016-а започна с 16 желания >>> Върна...